Sony Ericsson Xperia X10 Mini

De Sony Ericsson Xperia X10 Mini is een zeer compacte versie van de geliefde en populaire Xperia X10. Deze kleine smartphone biedt een uitstekend compromis voor mensen die graag een mobiele krachtpatser op zak hebben, maar liever niet een gigantische telefoon op zak hebben. Het belangrijkste verschil tussen de ‘gewone’ mini en de ‘pro’ variant, is dat de pro voorzien is van een uitschuifbaar QWERTY-toestenbord. Hoewel dit consequenties heeft voor de afmetingen en het gewicht, zijn de toestellen verder identiek. We behandelen op deze pagina de ‘gewone’ Mini.

X10 Mini aanbiedingen

Netwerk Prijs p/m Toestel Belmin / SMS Duur Shop / provider Bestellen
Vodafone €16,50 Actie! Gratis 100 / 100 2 jaar Vodafone Bestel / meer info
Logo Hi €17,50 Gratis 60 / 120 2 jaar Hi Bestel / meer info
Logo KPN €21,50 Gratis 100 / 100 2 jaar KPN Bestel / meer info
Logo Telfort €24,95 Gratis 150 / 0 2 jaar Telfort Bestel / meer info
Logo T-Mobile €26,90 € 69,95 135 / 135 2 jaar T-Mobile Bestel / meer info

Vormgeving

De Xperia X10 mini is qua design inderdaad een miniatuurversie van de “grote broer” Xperia X10. Onder het 2.55-inch scherm vinden we dezelfde menu-, home- en back knoppen als op de ‘volwassen’ variant van de Xperia X10. Aangezien de Mini qua hardware niet al te veel inlevert op de grote telefoons, is deze met 16mm dikte noodgedwongen iets dikker dan de meeste smartphones. Vanwege de geringe afmetingen wordt deze dikte geaccentueerd, wat de Mini een speels uiterlijk geeft. Dit speelse uiterlijk kan verder worden versterkt door één van de gekleurde varianten te kiezen. De Sony Ericsson Xperia X10 Mini is 83mm lang, 50mm breed en 16mm dik. Het gewicht is 88 gram. Het toestel wordt geleverd in de kleuren zwart, wit, lime,roze, rood en zilver.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini voor- en achterkant De Xperia X10 Mini past makkelijk in de handpalm

Het scherm

Het scherm van de Mini heeft een diagonaal van 2.2 inch. Ondanks deze beperkte afmetingen is Sony Ericsson er in geslaagd van het scherm een comfortabel full-touch scherm te maken. Dit is mede dankzij de nauwkeurige capacitieve technologie, die het mogelijk maakt zonder al te hard te drukken goed en nauwkeurig te bedienen. De schermresolutie van 240 bij 320 pixels (QVGA) is uiteraard beperkt, maar voldoet in de gevallen waarvoor dit toestel ontworpen is. Op het scherm kunnen 16 miljoen kleuren worden weergegeven, al wordt dit momenteel nog beperkt ot 65.000 door Android versie 1.6.

Communicatie

Ondanks zijn beperkte afmetingen, is de Xperia X10 Mini qua connectiviteit van alle markten thuis. In de eerste plaats is het een quad-band GSM toestel, wat inhoudt dat je overal ter wereld kunt bellen en gebeld kunt worden. Daarnaast kan het toestel ook op verschillende UMTS-netwerken, zodat je gebruik kunt maken van een razendsnelle 3G/HSDPA packetverbinding. Is dit nog niet genoeg voor je, dan kun je dankzij de WiFi-module ook verbinding maken met reguliere draadloze netwerken. Op plaatsen waar geen snelle verbinding voorhanden is, schakelt de Xperia X10 Mini over op GPRS of EDGE. Voor overige draadloze communicatie, kun je gebruik maken van de laatste versie (2.1) van de bluetooth stack. Aangezien het A2DP-protocol wordt ondersteund, kan de Mini draadloos hoge kwaliteit muziek overzenden.

Het besturingsysteem Android

De Xperia X10 Mini draait op Google’s open source besturingssysteem Android. Dit maakt het mogelijk je toestel middels de Android market naar believen te voorzien van een groot aantal ‘apps’; kleine programma’s die de functionaliteit van je toestel vergroten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een RSS-reader, de buienradar en diverse online diensten als Flickr, Twitter of Hyves. Ook heb je vanaf het begin al naadloze integratie met Google-diensten als GMail, Google Docs en Google Calendar. De beide toestellen draaien op versie 1.6 van Android; een update naar versie 2.1 of hoger is nog niet officieel aangekondigd, maar wordt in de toekomst wel verwacht. Overigens hoef je niet bang te zijn dat deze ‘kleine jongen’ moeite heeft met al het Android-geweld; de krachtige 600mHz Qualcomm MSM7227-processor zorgt daar wel voor!

Bediening; de interface

De interface van de X10 Mini is een aangepaste versie van de interface van de Sony Ericsson Xperia X10. Hoewel de schermruimte beperkt is, zijn de knoppen ruim uitgevoerd. Om te voorkomen dat het kleine scherm volloopt met onleesbare informatie en kleine icoontjes, is het homescreen verdeeld over meerdere schermen. Ook kun je in plaats van applicaties alleen widgets op je homescreen plaatsen, met maximaal een enkele widget per scherm. In iedere hoek van het homescreen is daarnaast een snelkoppeling geplaatst, waarmee je populaire zaken als SMS, telefoonboek, telefoontoetsen en mediaspeler snel kunt benaderen. Het typen van een SMS is op de X10 Mini dankzij het slimme schermgebruik sneller en eenvoudiger dan je denkt.

De Xperia X10 Mini is net als de ‘volwassen’ X10 voorzien van de Timescape-applicatie, die je in staat stelt alle communicatie per persoon te organiseren. Zaken als sociale media, SMS en gesprekken worden op deze manier op een toegankelijke manier bij elkaar gebracht. Je kunt in één oogopslag de recente communicatie en online status van je netwerk inzien en bijhouden. Wil je je eigen status bijwerken op de verschillende sociale netwerken, dan kan dit ook allemaal vanuit Timescape.

Multimedia

Qua multimedia is de Xperia X10 Mini ruim voorzien. In de eerste plaats is het dankzij de mediaspeler uiteraard mogelijk te genieten van je muziekcollectie. Vrijwel alle populaire formaten (MP3, WAV, WMA, eAAC+) worden ondersteund. Hoewel de schermruimte beperkt is, kun je middels de geavanceerde mediaspeler ook films afspelen in populaire formaten als MP4 en WMV. Om dit alles op te kunnen slaan, is De Xperia X10 Mini voorzien van een MicroSD-slot. Bij het toestel wordt een 2Gb-microSD kaart geleverd, maar als je wilt kun je upgraden tot maarliefst 16Gb. Mocht de eigen muziekcollectie echter even niet bevallen, dan is er altijd de mogelijkheid over te schakelen op de interne FM-radio met RDS-functie. Dankzij de record-functie kun je zelfs direct van de radio opnemen!

Camera en extra’s

De Sony Ericsson Xperia X10 mini is voorzien van een 5 megapixel digitale camera. Dankzij functies als een LED-flitser, autofocus en gezichtsherkenning kan deze camera zeer behoorlijke foto’s maken. Wil je liever een video maken, dan is dit ook mogelijk met een keurige 30 frames per seconde. De interface van de camera is zeer eenvoudig en intuïtief;het maken van een goede foto kost nauwelijks moeite. Je foto’s kunnen dankzij de ingebouwde GPS-ontvanger automatisch voorzien worden van een zogenaamde ‘geo tag’, zodat mensen direct kunnen zien waar de betreffende foto is genomen. Uiteraard is de GPS-sensor ook te gebruiken voor navigatie-software, al is het de vraag of het bescheiden scherm hiervoor optimaal geschikt is. Tot slot is de Mini ook voorzien van een accelerometer (kantelsensor), die ervoor zorgt dat het scherm meekantelt met de manier waarop je het toestel vasthoudt.

Video: TV commercial X10 Mini

Online super aanbiedingen!

Netwerk Prijs p/m Toestel Belmin / SMS Duur Shop / provider Bestellen
Vodafone €16,50 Actie! Gratis 100 / 100 2 jaar Vodafone Bestel / meer info
Logo Hi €17,50 Gratis 60 / 120 2 jaar Hi Bestel / meer info
Logo KPN €21,50 Gratis 100 / 100 2 jaar KPN Bestel / meer info
Logo Telfort €24,95 Gratis 150 / 0 2 jaar Telfort Bestel / meer info
Logo T-Mobile €26,90 € 69,95 135 / 135 2 jaar T-Mobile Bestel / meer info